Bij de NSB en toch onderduikers in huis. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar toch was dit tijdens de Tweede Wereldoorlog werkelijkheid op Urk. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Hofman van de stichting Urk in Oorlogstijd. Hij doet al bijna tien jaar onderzoek naar de NSB’ers en collaborateurs in het vissersdorp.

Voor zijn onderzoek bekeek Robert Hofman een twintigtal dossiers in het Nationaal Archief in Den Haag. Hierdoor ontdekte hij allerlei opmerkelijke zaken. Robert: “Vlak na de oorlog dacht men heel zwart-wit. Je was goed of fout. Als je de archieven bekijkt, zie je dat ook een heel deel grijs is. Zo was er een collaborateur op Urk die onderdak heeft gegeven aan een Joodse man. Daardoor heeft deze man de oorlog overleefd.Toch werd deze Urker na de oorlog met de nek aangekeken, omdat niemand op de hoogte was van de onderduiker. Door dit soort onderzoek hoopt Robert recht te doen aan mensen die fout leken, maar dat niet waren. 

In 1944 kreeg Urk een NSB-burgemeester toegewezen, J.W. Landman. Ook naar diens verleden doet Hofman al jaren onderzoek. “Het bijzondere is dat deze NSB’er het beste voor had met Urk. Hij zette zich in voor voedselvoorziening, de woningnood en allerlei maatschappelijke zaken. Dat is toch best opvallend”.

Robert Hofman is verbonden aan de stichting Urk in Oorlogstijd. Deze stichting heeft door de jaren heen een schat aan informatie verzameld over de oorlogsjaren in het vissersdorp. Voor meer informatie: www.urkinoorlogstijd.nl