NIJMEGEN - In het kader van 75 jaar Vrijheid start woensdag in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de expositie over de Tweede Wereldoorlog in 50 foto's. De pop-up-tentoonstelling vloeit voort uit het landelijke project waarbij 100 foto's gebundeld zijn in een boek dat enkele maanden terug gepresenteerd is.

Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-holocaust-en genocidestudies) verzamelde de foto's met behulp van provincies, lokale archieven en particulieren. In het boek met 100 foto's stonden uiteindelijk acht Gelderse afbeeldingen.

Maar uit het ingezonden materiaal hebben provinciale werkgroepen elk 50 foto's geselecteerd die als reizende expositie door de provincie zullen trekken. Zo ook in Gelderland, waar het publiek vanaf woensdag gratis naar de foto's kan komen kijken. "De oorlog heeft in elk gebied zijn eigen kenmerken gehad, zo ook in Gelderland. Dat zie je terug in de tentoonstelling. Er zijn ook niet eerder gepubliceerde foto's te bezichtigen."

Expositie komt voort uit boek

Volgens projectleider Huub Vilé neemt de expositie je mee naar de gruwelijkheden die onze provincie troffen. Van het bombardement op Nijmegen tot de deportatie van Joden, binnenlandse strijdkrachten tot Duitse plunderingen.

De expositie in Nijmegen is nog tot 16 augustus te zien.

Luister hier naar het gesprek met projectleider Huub Vilé op Radio Gelderland: