NIJMEGEN - Het was vrijdag 22 februari precies 75 jaar geleden dat Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd getroffen door een Amerikaans bombardement. Bijna 800 burgers vonden hierbij de dood - het exacte aantal is nooit vastgesteld - en er waren duizenden gewonden.

Omroep Gelderland zond de herdenking van het bombardement van Nijmegen live uit op onze website en de Facebookpagina van de omroep. De herdenking was bij monument de Schommel in Nijmegen.

Wat gebeurde er?

Over het bombardement zijn verschillende lezingen. Lang bestond de aanname dat de Amerikanen Nijmegen voor het Duitse Kleve aanzagen en dus dachten dat ze een vijandelijke stad bombardeerden.

Uit onderzoek van tien jaar geleden zou echter blijken dat het niet gaat om een verwisseling van steden, maar dat het doel was het spoorwegemplacement van Nijmegen op tactische gronden te bombarderen, maar dat dit mis ging.

De herdenking is ook via Facebook te bekijken

Door een inschattingsfout bij het uitzetten van het doel zouden bommen van meerdere vliegtuigen op de binnenstad van Nijmegen terecht zijn gekomen, met alle rampzalige gevolgen van dien.

Toespraak overlevende

Tijdens de herdenking sprak onder anderen Addy Hendriks-Gerrits. Als 5-jarige overleefde ze het bombardement ternauwernood. Toen de bommen op Nijmegen vielen was ze op school. Het gebouw werd getroffen en daarbij kwamen acht zusters en 24 kleuters om het leven.

Addy was één van de zes overlevenden. Onder de doden was ook haar 3-jarige broertje Jopie.

Naast Addy Hendriks-Gerrits kwamen ook burgemeester Bruls, staatssecretaris Paul Blokhuis en voorzitter van het Nationaal Comité 4 & 5 mei Gerdi Verbeet aan het woord. Om 13.28 uur - het tijdstip van het bombardement - luidden de klokken, daarna werd twee minuten stilte in acht genomen.