DOORNENBURG - In Doornenburg is het fietspad langs de Linge officieel gedoopt tot Goudsbloempad. Het fietspad loopt van van Huissen tot aan kasteel Doornenburg en is onderdeel van "herinneringslandschap". Eerder al werden het Frontlijnpad, het Verlaten Land Pad en het Heldenpad in gebruik genomen.

De Betuwe lag na het mislukken van operatie Market Garden maanden lang in de vuurlinie waardoor de bevolking moest evacueren.  De fietspaden moeten herinneren aan de talloze burgerslachtoffers die er sinds die tijd in oorlogssituaties vielen. 

Goudsbloem symbool voor de burger

Daar waar de de klaproos of poppy symbool staat voor de militaire slachtoffers in de twee wereldoorlogen staat de goudsbloem, marigold op zijn engels, symbool voor de burgers. Het idee komt van het Huissense Exoduscomité en is ontleend aan een gebeurtenis kort na de oorlog. Toen zou Koningin Wilhelmina naar Huissen komen om de bewoners van het zwaar getroffen stadje een hart onder de riem te steken. Maar door een te vol programma ging het bezoek niet door. Toch waren  de menigte en de twee meisjes die urenlang met een bosje goudsbloemen hadden staan wachten niet teleurgesteld. Want alleen al het feit dat de majesteit Huissen had willen bezoeken gaf troost 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.