HUISSEN - Maandag 2 oktober 1944, de dag waarop de mannen van Putten worden afgevoerd, zes Apeldoornse verzetsmensen worden opgepakt en gefusilleerd, de Kapokfabriek in Nijmegen wordt gebombardeerd én de dag waarop Huissen wordt gebombardeerd, met honderd slachtoffers tot gevolg. Ogenschijnlijk gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben, maar volgens de Nijmeegse historicus Joost Roosendaal, zijn ze allemaal terug te voeren op de mislukking van operatie Market Garden.

Alles wat op die zwarte maandag in 1944 gebeurde, moest wel gebeuren. En als deze gebeurtenissen niet plaatsvonden op 2 oktober, dan waren ze wel een dag eerder of later gebeurd.
Joost Roosendaal

Operatie Market Garden mislukt, als de geallieerden op 17 september 1944 bij Arnhem blijven steken. Dit geeft de Duitse bezetter nieuwe moed en veroorzaakt een keten van noodlottige gebeurtenissen.

Het bombardement op Huissen maakt van de zevenjarige Hermien Knuiman-Eerden in één klap enig kind. Zij verliest haar broers en zus in de nacht van 2 oktober als bomscherven het huis van de Familie Eerden compleet verwoesten. Vader Eerden woont met zijn vrouw en vijf kinderen in een twee-onder-een-kap-woning als het noodlot toeslaat. Oudste zoon, Jackie komt op 17 september 1944 om het leven in een bombardement op ‘T Looveer in Huissen, waarna ook twee broertjes en zus om het leven komen door het bombardement op 2 oktober.

Vader Eerden knipt van elk kind een lok van het haar af wanneer hij ze met een kruiwagen naar de begraafplaats brengt. De lokken bewaarde hij zijn leven lang in een doosje, die hij altijd dicht bij zich droeg in de binnenzak van zijn colbert. Hermien erfde het doosje op zijn sterfbed en beloofde plechtig het goed te zullen bewaren om zo haar broers en zus nooit te vergeten.

Bekijk het hele verhaal van Hermien maandag 7 mei in het programma ‘75 jaar vrijheid, op weg naar 2020’. Een uitzending die geheel in het teken staat van de zwartste dag in de Gelderse oorlogsgeschiedenis.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.