ARNHEM - Op donderdag 29 april 1943 leggen bedrijven en fabrieken in Oost Nederland het werk neer als protest tegen het besluit van de Duitsers waarbij 300.000 oud-militairen zich vrijwillig moeten melden voor het krijgsgevangenschap. In Gelderland staakt het personeel van Thomassen in de Steeg, rubberfabriek Hevea en ijzergieterij Vulcanus in Vaassen. Daar werkt de dan zestienjarige Co Lieferink.

Die dag hoorde ik wat mannen praten over een staking, maar toen ik probeerde op te vangen wat ze zeiden werd ik als kleine jongen weggestuurd.
Co Lieferink, oud-werknemer Vulcanus

De maandag daarop wordt het echt spannend als de Duitsers de fabriek omsingelen en het personeel opsluiten in het waslokaal. 'Het was pikkedonker en doodstil. Je hoorde alleen de vliegtuigen overkomen.'  Als de mannen vrij worden gelaten, hangt er bij de portier een lijst met de namen van mensen die geëxecuteerd zijn. Alleen al in Gelderland worden er negentien stakers standrechtelijk geëxecuteerd door de Duitsers. Landelijk in totaal tachtig. Daarnaast vallen er in het hele land 95 doden en 400 zwaargewonden door beschietingen op mensen die staken.

De april-meistaking zal de geschiedenis ingaan als een keerpunt in de oorlog omdat iedereen vanaf dat moment anti-Duits werd. De staking was een spontane actie die niet georganiseerd werd door een vakbond of de politiek, maar was een gevolg van woede vanuit het hele land over wat de Duitsers onze Nederlandse jongens aan wilden doen. De brave burgers kwamen in opstand tegen de Duitsers, waardoor de Duitsers doorkregen dat ze de Nederlanders nooit meer voor hun zaak zouden kunnen winnen. Het programma '75 Jaar Vrijheid, Op weg naar 2020'  (aflevering 5) was voorjaar 2018 helemaal gewijd aan de april-meistakingen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52