WARRENTON - In de nacht van 21 juni 1942 duikt een Japanse onderzeeër op voor de Amerikaanse westkust bij de monding van de Oregon rivier. De commandant laat het scheepskanon richten op het daar gelegen Fort Stevens en geeft het bevel tot vuren: een van de in totaal vier Japanse beschietingen van het Amerikaanse vasteland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Commandant Tagami Meiji van de duikboot I-25 patrouilleerde al geruime tijd voor de Amerikaanse westkust, waar hij het had voorzien op schepen. Die nacht vaart hij in het kielzog van Amerikaanse vissersschepen die hun weg weten in de daar gelegde mijnenvelden naar de kust. Hij wil Fort Stevens beschieten, onderdeel van de Amerikaanse kustverdediging. Het fort stamt uit de jaren van de burgeroorlog. Als de beschietingen beginnen, besluit de commandant van het fort tot een totale verduistering. Er wordt niet teruggeschoten om de precieze locatie van het fort en haar geschut niet prijs te geven. In totaal vuren de Japanners 17 granaten af. Veel schade richten die niet aan omdat ze naast het fort terechtkomen. Een granaat valt op het sportveld van het kamp naast het fort. Een andere vernielt enkele telefoonkabels. 

Afbeelding

De I-25 die voor zoveel paniek zorgde - publiek domein

Na 17 schoten duikt de onderzeeër weer en vaart weg. De verbouwereerde Amerikanen bekijken later de schade. Opgeroepen vliegtuigen van de kustwacht maken nog even jacht op de onderzeeër, maar tevergeefs. 

Invasieangst 

Eind goed, al goed zou je zeggen, maar de beschieting zet de Amerikanen op scherp. Langs de kust worden extra prikkeldraadversperringen opgetrokken en de Japanse stunt wakkerde de -  wat de Amerikanen noemden - West coast invasion scare verder aan. De op weinig concreets gebaseerde maar toch zeer voelbare angst voor een Japanse invasie. Eigenlijk meer hysterie dan angst. 

Afbeelding

Fort Stevens - publiek domein 

Want in februari had een Japanse onderzeeër al schoten afgevuurd op een raffinaderij in de buurt van Santa Barbara. In de zes maanden die daarop volgens is het nog een keer raak in Californie, British Columbia en de hierboven beschreven actie in Oregon. En in Los Angeles leidt die angst zelfs tot wat De Slag om Los Angeles is gaan heten. In de nacht van 24 op 25 februari 1942 is de hemel boven de stad fel verlicht door speurende zoeklichten en donderend luchtafweergeschut, Allemaal gericht tegen een Japanse aanval die niet gaande is. De stad wordt compleet verduisterd. Er vallen vijf doden: drie mensen komen om bij verkeersongelukken tijdens de chaos op de grond en twee mensen krijgen een hartaanval. 

Afbeelding

De Los Angeles Times over de 'aanval ' - publiek domein 

De pers pakt de 'aanval' breed op, en de overheid moet erkennen dat er niets aan de hand was. De oorzaak wordt gelegd bij de spanning en stress van het moment. 

 

Regisseur Steven Spielberg gebruikte de gebeurtenissen in Los Angeles in zijn komedie 1941 uit 1979.