LONDEN - In de nacht van 15 op 16 juni 1944 lanceren de Duitsers de eerste massale aanval met 'Vergeltungswaffen' richting Londen. In totaal worden die nacht rond de 140 V1's gelanceerd. Volgens naoorlogse ramingen komen er zo'n 70 neer in het hart van de Britse hoofdstad.

De eerste V1 trof de stad op 13 juni. De Britse autoriteiten hadden geen idee waar ze precies mee te maken hadden en deden er aanvankelijk het zwijgen toe. Vanaf de 16e juni gingen de Duitsers helemaal los met de 'doodlebugs' en konden de autoriteiten niet meer heen om het bestaan van het verwoestende wapen. En dus verschenen de beelden in de bioscoopjournaals:

De luchtverdediging rond Londen werd flink opgeschroefd en ook de kustverdediging werd versterkt met het doel de vliegende bommen zo snel mogelijk onschadelijk te maken, maar de inspanningen waren vrijwel vruchteloos.

Tienduizenden doden en gewonden

Tijdens het zogenoemde V1-offensief werden in een periode van 80 dagen ruim 6000 mensen gedood. Er vielen bijna 20.000 gewonden.

Churchill neemt een kijkje bij de kustverdediging:

In de eerste periode van het offensief werden de V1's afgeschoten vanaf lanceerinstallaties langs de Franse kust. Met het oprukken van de geallieerden werden die landinwaarts verplaatst, uiteindelijk ook in oost-Nederland.

Afbeelding

Normandië: Amerikaanse soldaten bekijken een V1 lanceerinstallatie bij Brix onder Cherbourg- publiek domein

V1 terreur komt dichterbij

Vanaf die periode maakte ook de Nederlandse bevolking kennis met het pruttelende geluid dat de vliegende bom maakte. En met de verwoesting die de V1's aanrichtten, want door technisch falen en sabotage kwamen de vliegende bommen vaak veel te vroeg neer.