Op 6 november 1944 wordt Echt door de Duitsers geëvacueerd. Ook Susteren staat in de vooravond van een evacuatie.

Die was hard nodig. Susteren is al ruim een maand front aan Duitse zijde. De inwoners leven al een maand in hun kelders. Ze schuilen tegen bombardementen. Na de bevrijding van Maastricht op 14 september 1944 en de bevrijding van Sittard op de achttiende hadden ze gehoopt dat Susteren snel zou volgen, maar die hoop bleek vals. Erger nog, in de maand voor de bevrijding krijgt Susteren nog meerdere keren te maken met Duitse razzia's. Dat zijn een soort strooptochten door de overheid op zoek naar mensen om hen op te pakken. De eerste is op 11 oktober en brengt ruim 150 mannen naar Duitsland om te werken. Een van die mannen is Sef Heggen:

Sef kan snel zijn overjas en pet pakken voordat hij naar buiten wordt gebracht. Daar ziet hij dat Leo Hendriks een paar huizen verder op ook wordt opgepakt:

Sef komt uiteindelijk in Hückelhoven terecht, net over de Duitse grens. Het lijkt meer op een strafkamp dan op een werkkamp. Prikkeldraadafzettingen, barakken zonder tafels of stoelen en alleen maar stro om op te slapen.