Op de grond werd er in Fryslân weinig gevochten, maar in de lucht des te meer. Het eerste geallieerde vliegtuig dat neerstort boven het Friese vasteland, is een Engelse bommenwerper. Hij crasht in de nacht van 24 op 25 juli 1941 bij Klaeiterp, een buurtschap tussen Bozum, Oosterwierum en Wieuwerd.
De Engelse bommenwerper is de Wellington R1397, met zes bemanningsleden aan boord. Het vliegtuig van de RAF (Royal Air Force) had bommen afgeworpen boven de Duitse industriestad Emden, waar onder andere duikboten voor oorlogsvoering werden gebouwd. De missie was dus volbracht en het vliegtuig was weer onderweg naar Elsham Wolds, een groot vliegveld in Engeland dat speciaal was gebouwd voor zware bommenwerpers zoals de Wellington.
Boven Fryslân werd de bommenwerper onderschept door het Duitse jachtvliegtuig van Luftwaffe-piloot Helmut Lent, die gelegerd was op Fliegerhorst Leeuwarden. Rond een uur of vier ‘s nachts crashte de Wellington daardoor bij Klaeiterp. Het vliegtuig spatte helemaal uit elkaar en ook van de bemanningsleden was weinig over. De stoffelijke resten zijn geborgen door de Duitsers, maar konden niet geïdentificeerd worden. De verkoolde resten werden in één graf begraven op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden, met op de grafsteen: 'Four men of the 1939-1945 war'.
Zes bemanningsleden
Uit onderzoek van Douwe Drijver en Alexander Tuinhout van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) is gebleken dat er niet vier maar zes bemanningsleden waren. In 2016 hebben zij, 75 jaar na de crash, allen een eigen graf gekregen in Leeuwarden. Bij Klaeiterp staat een bord ter herinnering aan de crash en de zes omgekomen bemanningsleden.
De SMAMF heeft zich enorm ingespannen om de identiteit van de bemanningsleden van de bommenwerper te achterhalen en te laten erkennen, en dat is ze gelukt.
De documentaire “Yn it spoar fan Wellington R1397” laat zien wat dit voor de familieleden van de omgekomen bemanning betekent.